Utbildning på jobbet.

Även om det pratas mycket om högskola och universitet så finns det så klart också andra möjligheter. Det finns till exempel arbetsplatser som inte kräver någon utbildning eller erfarenhet utan lär upp dig från grunden när du börjar jobbet. Normalt anställer de dig efter din personlighet och att du visar att du har viljan att lära dig. Här tittar vi närmare på vilka alternativ som finns.

Exempel på arbeten som ger dig full utbildning på plats.

Vi har valt att fokusera på två olika kategorier när det gäller arbeten som också ger utbildning. Den ena är för de mer praktiskt lagda och den andra för de mer teoretiskt lagda och vi börjar med den sistnämnda. För på senare år har det blivit populärt med kontorsarbeten antingen inom sälj eller kundtjänst där man får all träning på plats.

Normalt krävs ingen utbildning eller erfarenhet utan alla har samma chans att lyckas. Anställningen börjar oftast med en introduktion på en eller flera veckor där man lär sig allt både om produkterna eller tjänsterna som företaget säljer samt hur man ska handskas med kunderna. Dessa företag har också många kurser och vidareutbildningar man kan fortsätta på om man stannar en längre tid. Dessa jobb har också blivit vanliga utomlands.

Känner du att kontorsarbete inte är något för dig utan vill ägna dig åt mer praktiskt arbete finns det också andra möjligheter. Många tekniska arbeten så som montör, elektriker eller hantverkare erbjuder nämligen chansen att lära sig yrket på plats. Du börjar då som lärling och har en mentor som visar dig hur yrket fungerar. Detta är en bra chans att lära sig ett yrke från grunden och få erfarenhet redan innan du är fast anställd. Det är också en perfekt möjlighet att knyta till sig kontakter för framtiden.

Vilka arbeten kräver en examen innan anställning:

Även om man kan lära sig mycket på plats är det inte alla yrken detta lämpar sig för. Det finns även arbeten som kräver en examen innan du har rätt att utöva yrket. Exempel på detta är olika tjänster inom medicin så som läkare, apotekare, psykolog och tandläkare. Även yrken som advokat kräver en utbildning innan du kan praktisera. Detta är förstås mycket komplexa tjänster där du har hand om känsliga ärenden och människors välmående. Då krävs det förstås flera år av både praktik och teoretiska studier innan man kan börja arbeta.